วันพฤหัสบดีที่ 8 พฤศจิกายน พ.ศ. 2550

Food


Foods from plant sources


Food is any substance, usually composed primarily of carbohydrates, fats, water and/or proteins, that can be eaten or drunk by an animal for nutrition or pleasure. Items considered food may be sourced from plants, animals or other categories such as fungus or fermented products like alcohol. Although many human cultures sought food items through hunting and gathering, today most cultures use farming, ranching, and fishing, with hunting, foraging and other methods of a local nature included but playing a minor role.
Most
traditions have a recognizable cuisine, a specific set of cooking traditions, preferences, and practices, the study of which is known as gastronomy. Many cultures have diversified their foods by means of preparation, cooking methods and manufacturing. This also includes a complex food trade which helps the cultures to economically survive by-way-of food, not just by consumption.
Many cultures study the dietary analysis of food
habits. While humans are omnivores, religion and social constructs such as morality often affect which foods they will consume. Food safety is also a concern with foodborne illness claiming many lives each year. In many languages, food is often used metaphorically or figuratively, as in "food for thought".


Tooth


A man's visible teeth.

Teeth (singular, tooth) are structures found in the jaws (or mouths) of many vertebrates that are used to tear, scrape, and chew food. Some animals, particularly carnivores, also use teeth for hunting or defense. The roots of teeth are covered by gums.
Teeth are among the most distinctive (and long-lasting) features of
mammal species. Paleontologists use teeth to identify fossil species and determine their relationships. The shape of an animal's teeth is related to its diet. For example, plant matter is hard to digest, so herbivores have many molars for chewing. Carnivores, on the other hand, need canines to kill and tear meat.
Humans are diphyodont, meaning that they develop two sets of teeth. The first set (the "baby," "milk," "primary" or "deciduous" set) normally starts to appear at about six months of age, although some babies are born with one or more visible teeth, known as neonatal teeth. Normal tooth eruption at about six months is known as teething and can be quite painful for an infant.
Some animals develop only one set of teeth (monophyodont) while others develop many sets (polyphyodont).
Sharks, for example, grow a new set of teeth every two weeks to replace worn teeth. Rodent incisors grow and wear away continually through gnawing, maintaining relatively constant length. Some rodent species, such as the sibling vole and the guinea pig, have continuously growing molars in addition to incisors.


Mammifère


Un lion


Les mammifères (Mammalia) forment un taxon inclus dans les vertébrés, traditionnellement une classe, définie dès la classification de Linné. Ce taxon est considéré comme monophylétique. Les mammifères partagent des ancêtres communs avec les reptiles et les oiseaux (qui forment avec eux le taxon des amniotes). Ce taxon regroupe près de 5400 espèces, et selon les classifications scientifiques choisies sont distribués près de 29 ordres, 153 familles et 1200 genres

Mère





Une mère est le parent biologique ou social de sexe féminin d'un enfant, le parent de sexe masculin étant le père.
Le mot qui signifie « mère » est un des plus répandus au monde : à travers toutes les langes indo-européennes (racine ma), ainsi que dans beaucoup d'autres (en chinois par exemple : pinyin ma). En français, le mot maman, formation enfantine par redoublement vient du latin et du grec, mamma qui veut dire sein.
Dans le cas des
mammifères comme pour les humains par exemple, la mère porte l'enfant (d'abord appelé embryon puis fœtus) dans son utérus à partir de sa conception jusqu'à ce qu'il soit suffisamment développé pour naitre. Une fois que l'enfant est prêt, la mère accouche et donne naissance à l'enfant. Après la naissance, la poitrine de la mère produit du lait pour nourrir l'enfant.
Pour les organismes non sexués, « mère » est parfois utilisé pour dire « parent », dans le cas des organismes unicellulaires qui se reproduisent par fission, la « mère » désigne la cellule qui se divise pour produire des « filles ».
Les mères ont un rôle très important dans l'éducation des enfants et le titre de mère peut être donné à une femme qui n'est pas le parent biologique de l'enfant mais qui remplit le rôle de celui-ci et élève l'enfant. Il s'agit en général d'un parent
adoptif ou d'une belle-mère (la femme du père de l'enfant).
Maman est un mot familier pour désigner la mère. Ce mot dénote une certaine affection et un rôle maternel dans la vie de l'enfant.
Les mères sont célébrées dans de nombreux pays. En
France, la fête des mères a lieu le dernier dimanche de mai. En Suisse, la fête des mères a lieu le deuxième dimanche de mai. Au Royaume-Uni, une fête similaire (Mothering Sunday) a lieu le quatrième dimanche du Carême. Aux États-Unis, en Australie et au Canada, les mères sont à l'honneur le deuxième dimanche de mai (il s'agit de la Mother's Day, nom qui remonte à la fin du XIXe siècle).

Nuit des morts



La Catrina




Autel du Jour des Morts


La Nuit des morts (en espagnol Noche de los Muertos) désigne dans le Mexique central, en particulier dans l'État de Michoacán, un ensemble de célébrations de nature religieuse, commémorative et festive destinées à honorer les défunts et à défier la mort. Elle a lieu dans la nuit du 1er au 2 novembre et précède ainsi le jour des morts (en espagnol Día de los Muertos) de la liturgie catholique, qui se fête dans l'ensemble du pays. La fête s'observe aussi dans le sud des États-Unis qui comporte une communauté importante provenant du Michoacán
La tradition présente de nombreux traits de
syncrétisme religieux, mélangeant des éléments païens issus des croyances et traditions précolombiennes avec celles de l'Église catholique.